Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 1/4 l
cukier puder 2 łyżki
masło 125 g
jajko 5
mąka pszenna 150 g

Krem

budyń śmietankowy 1 opak. (na 500 ml mleka)
masło miękkie 100 g
mleko zbożowe 400 ml
cukier brązowy 3-4 łyżki
czekolada gorzka 100 g
pomarańcza 1 skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym

Kroki postępowania

1
W dużym garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i chwilkę pogotować, dobrze rozcierając masę. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 1 - Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym foto
2
Do zimnej masy wbijać kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Po wbiciu wszystkich jaj ucierać mikserem jeszcze ok. 5 minut. Powinniśmy uzyskać gładkie i jednolite ciasto.
Krok 2 - Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym foto
3
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Przygotować dużą blachę z piekarnika i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w dosyć dużych odstępach od siebie 2 prostokoąty o wym. 16x26 cm. Na prostokąty rozsmarować ciasto.
Krok 3 - Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym foto
4
Ciasto piec przez 10 minut w 200 st. C, potem zmniejszyć do 180 st. C i dopiekać jakieś 20 minut, do uzyskania złocistego koloru. Pozostawić do ostudzenia.
Krok 4 - Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym foto
5
Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodać cukier. Ostudzić.
Krok 5 - Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym foto
6
Do zimnego budyniu wmiksować masło, najlepiej etapami by nie zrobiły się grudki. Czekoladę rozpuścić i ostudzić, wmiksować do masy budyniowej. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, dodać do kremu. Krem wstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 6 - Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym foto
7
Schłodzony krem wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć.
Krok 7 - Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym foto
8
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 8 - Karpatka z kremem czekoladowo-pomarańczowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 14.11.2016 17:37
Super wygląda
Jolanta40 06.11.2016 17:34
chciałoby się skosztować :)
Patrycja33 21.07.2016 13:58
super pomysl, jeszcze nigdy nie jadlam takiego ciacha, musze wyprobowac
Ada-Gaba 31.03.2016 22:32
bardzo smaczna
Wacław 08.12.2015 14:16
uwielbiam karpatke ;-)
Krystyna32 08.12.2015 11:38
bardzo apetyczna
Małgorzata Pin 08.12.2015 11:25
Fajny pomysł na krem, muszę spróbować.
mysza75 08.12.2015 10:33
moje ulubione mniam pyszności mniam
marenka 08.12.2015 09:35
fajny przepis
Aleksandra/Olcia 08.12.2015 09:15
moje ulubione ciacho
Ola1984 08.12.2015 08:06
Bardzo ciekawa wersja tradycyjnej karpatki. Warta spróbowania.
Krzysztof15 08.12.2015 06:16
bardzo smaczna
Franciszek 08.12.2015 00:53
dobra do kawy
misia123410 07.12.2015 23:46
coś innego APETYCZNE
Renata9 07.12.2015 22:27
Fajna karpatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak