Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • woda zimna

    1,5 szklanki
  • margaryna

    15 dkg
  • jajka

    10 sztuk
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • Krem:

  • mleko

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • margaryna

    10 dkg
  • masło

    10 dkg
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto
CIASTO : Wodę zagotować z margaryną i do wrzącej wsypać mąkę mieszając mikserem aby składniki połączyły się. Po przestygnięciu wbijać do gęstej masy po jednym jajku i miksować. Gotowe ciasto wylać na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Upiec ciasta na złoty kolor i jeszcze ciepłe wyjąć z blaszek aby zdjąć papier spod placków. Zostawić do wystudzenia.
Krok 2 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto
KREM : Mleko wymieszać z mąkami i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia - gotować około 1 minuty na wolnym ogniu. Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodawać po łyżce wystudzony budyń i dalej ubijać. Na końcu wsypać oranżadki w proszku i połączyć składniki.
Krok 3 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto
Krem wyłożyć na jedno ciasto karpatki i po wyrównaniu przykryć drugim ciastem.
Krok 4 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto
Po wierzchu posypać placek cukrem pudrem.
Krok 5 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto
Wstawić do schłodzenia na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty - smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 10.07.2015 13:34
lubię karpatkę, ciekawe jak smakuje z takim kremem
Iwusia 16.06.2014 23:46
smakowite ciacho
Kejti 28.02.2014 10:47
Świetna taka karpatka i na pewno bardzo smaczna :-)
Monika58 25.02.2014 13:02
smaczna i łanie wyrosło ciasto
Megg 20.02.2014 16:31
Pyszną Karpatka
Beatris 20.02.2014 15:53
Lubię to ciasto w tradycyjnej wersji. W takiej jabłkowej też może być pyszne:)
Konczi 20.02.2014 15:52
pycha! uwielbiam karpatki :D
w mojej kuchni 20.02.2014 14:52
smakołyki podano dzisiaj...
Agata3 20.02.2014 14:22
świetny przepis :)
babajaga1969 20.02.2014 14:16
Aromat jabłkowy - tu użyłam oranżadki w proszku o takim smaku,co pokazane jest na zdjęciu z przygotowań, ale tego sformułowania system mi nie chciał przyjąć - więc napisałam po prosty aromat jabłkowy ):

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat