Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem adwokatowym
Kroki postępowania
CIASTO: Wodę wlać do garnka, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienie margaryny.
Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie. Oba ciasta ostudzić.
MASA: Zagotować 2/3 mleka, w mniejszej części rozbełtać jajka, żółtka, cukier wanilinowy i budynie. Wmieszać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać zimny budyń, a na koniec dodać adwokat. Miksować przez około 10 minut.
Po tym czasie wyłożyć masę na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki.