Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

woda 1 szklanka
masło 15 dag
mąka tortowa 1,1/4 szklanki
sól - szczypta
proszek do pieczenia - szczypta
jajko 6 sztuk

KREM

mleko 500 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
masło 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 200 ml
wiórki kokosowe 100 gram
cukier puder - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym...

Kroki postępowania

1
zagotować wodę, szybko wsypać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i mieszając doprowadzić do powstania gęstego ciasta, lekko wystudzić
Krok 1 - karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym... foto
2
mikserem ubijać na średnich obrotach i wbijać po 1 jajku, miksować do jednolitej, gładkiej masy
Krok 2 - karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym... foto
3
blaszka 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować na papierze i piec w 210 C z 20 minut, następnie w 150 C 20 minut, grzanie góra/dół - ciasto upiekłam jako jeden placek i wystudzone podzieliłam na połowę, można też upiec na mniejszych blaszkach dwa osobne placki
Krok 3 - karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym... foto
4
połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, w drugiej połowie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego mleka, mieszać do zagęstnienia budyniu, wystudzić do zimnego budyniu, śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i porcjami dodawać do zimnego budyniu ubijając mikserem na średnich obrotach
Krok 4 - karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym... foto
5
cały krem rozsmarować na jednej części karpatki, posypać wiórkami kokosowymi i nakryć drugą karpatką, lekko przycisnąć, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać pudrem cukrem - karpatka jest delikatna, krem nie jest za tłusty i za słodki...............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 03.04.2016 12:19
dla mnie ciacho,moje smaki
ice cubes 02.04.2016 21:15
Dosłownie kilka minut temu jadłem karpatkę :)
Wiktoria29 02.04.2016 20:14
fajny pomysł na urozmaicenie kremu
Benita 02.04.2016 18:45
wygląda pysznie
KORAL 02.04.2016 17:25
Uwielbiam karpatkę, fajny ten dodatek kokosu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak