Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka na okrągło

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

woda 1 szkl
margaryna 1/2 kostki
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt

MASA

budyń waniliowy z cukrem 3 szt
mleko 500 ml
margaryna 1 szt

DODATKOWO

cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka na okrągło

Kroki postępowania

1
CIASTO : Wodę zagotować z margaryną , wsypać mąkę i energicznie mieszając podgrzewać , aż zrobi się jednolite i błyszczące ciasto. Przestudzić ,następnie wbić jajka ,mieszając mikserem na małych obrotach. Na koniec dodać proszek do pieczenia.
Krok 1 - Karpatka na okrągło foto
2
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozsmarować na natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy.
Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Następnie upiec drugi placek.
Krok 2 - Karpatka na okrągło foto
3
MASA : Zagotować 400 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać budynie.
Krok 3 - Karpatka na okrągło foto
4
Wlać je na gotujące się mleko i energicznie mieszając jeszcze chwilę gotować.
Krok 4 - Karpatka na okrągło foto
5
Ostudzony budyń zmiksować z margaryną na jednolitą, puszystą masę.
Krok 5 - Karpatka na okrągło foto
6
Gotową masę wyłożyć na jeden placek ciasta.
Krok 6 - Karpatka na okrągło foto
7
Przykryć drugim lekko dociskając. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Schłodzić karpatkę w lodówce ok 1 godzinę.
Krok 7 - Karpatka na okrągło foto
8
Tradycyjna karpatka z nieziemsko pyszną masą budyniową. Istna bomba kaloryczne - ale nie można się jej oprzeć. Polecam do kawusi.
Krok 8 - Karpatka na okrągło foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 15.11.2014 12:54
bardzo lubie karpatkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak