Karpatka królewska

Karpatka królewska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    360 g
  • masło

    300 g
  • mąka ziemniaczana

    280 g
  • cukier drobny

    170 g
  • jajko

    5 szt.
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • mleko

    1000 ml
  • mleczko kokosowe

    400 ml
  • woda

    300 ml
  • proszek do pieczenia

    ¼ łyżeczki
  • laska wanilii

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło (120 g) przełożyć do garnka, rozpuścić. Dodać 250 ml wody i doprowadzić składniki do wrzenia. Wsypać 160 g przesianej mąki pszennej. Zagotować, cały czas mieszając (masa musi mieć jednolitą konsystencję). Po lekkim przestudzeniu dodać 5 jaj i proszek do pieczenia. Utrzeć gładkie ciasto i podzielić na dwie, równe części. Jedną część ciasta rozprowadzić w przygotowanej prostokątnej formie do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta.

W garnku zagotować 350 ml mleka, 100 g masła i 100 g cukru. 150 ml mleka połączyć z mąką pszenną (100 g), mąką ziemniaczaną (140 g), 2 żółtkami oraz ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dodać do gotującego mleka. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gorący krem waniliowy wyłożyć na jedno z upieczonych ciast.

W garnku umieścić 350 ml mleka, czekoladę mleczną, 80 g masła i 70 g cukru. Zagotować i dodać obie mąki (100 g pszennej i 140 g ziemniaczanej) rozprowadzone 150 ml mleka. Zagotować, cały czas mieszając. Krem czekoladowy rozłożyć równą warstwą na kremie waniliowym.

Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Pozostawić, aby napęczniała. Schłodzone mleczko kokosowe otworzyć. Kremową część mleczka przełożyć do metalowej misy. Ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 2 minuty. Połączyć z 60 g cukru pudru i żelatyną. Przygotowaną masę kokosową wyłożyć na krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakoszek 16.01.2013 17:37
przepysznie wygląda
kaja1991 05.10.2012 10:04
w sumie nigdy nie robiłam :)
caralajna 03.02.2012 08:03
wygląda bosko, zdjęcie tygodnia!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat