Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka królewska

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 360 g
masło 300 g
mąka ziemniaczana 280 g
cukier drobny 170 g
jajko 5 szt.
żółtko jajek 2 szt.
mleko 1000 ml
mleczko kokosowe 400 ml
woda 300 ml
proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
laska wanilii
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka królewska

Masło (120 g) przełożyć do garnka, rozpuścić. Dodać 250 ml wody i doprowadzić składniki do wrzenia. Wsypać 160 g przesianej mąki pszennej. Zagotować, cały czas mieszając (masa musi mieć jednolitą konsystencję). Po lekkim przestudzeniu dodać 5 jaj i proszek do pieczenia. Utrzeć gładkie ciasto i podzielić na dwie, równe części. Jedną część ciasta rozprowadzić w przygotowanej prostokątnej formie do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta.

W garnku zagotować 350 ml mleka, 100 g masła i 100 g cukru. 150 ml mleka połączyć z mąką pszenną (100 g), mąką ziemniaczaną (140 g), 2 żółtkami oraz ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dodać do gotującego mleka. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gorący krem waniliowy wyłożyć na jedno z upieczonych ciast.

W garnku umieścić 350 ml mleka, czekoladę mleczną, 80 g masła i 70 g cukru. Zagotować i dodać obie mąki (100 g pszennej i 140 g ziemniaczanej) rozprowadzone 150 ml mleka. Zagotować, cały czas mieszając. Krem czekoladowy rozłożyć równą warstwą na kremie waniliowym.

Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Pozostawić, aby napęczniała. Schłodzone mleczko kokosowe otworzyć. Kremową część mleczka przełożyć do metalowej misy. Ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 2 minuty. Połączyć z 60 g cukru pudru i żelatyną. Przygotowaną masę kokosową wyłożyć na krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 16.01.2013 17:37
przepysznie wygląda
kaja1991 05.10.2012 10:04
w sumie nigdy nie robiłam :)
caralajna 03.02.2012 08:03
wygląda bosko, zdjęcie tygodnia!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak