Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka Iwony

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1.2 szkl.
mąka pszenna 1.5 szkl.
cukier puder
żółtko jajek 2
mleko 1.5 l
margaryna 250
jajko 5 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka Iwony

Wodę zagotuj z margaryną.
Dodaj mąkę. (energicznie mieszaj prażąc ok 5 minut).
Do ostudzonego ciasta dodaj jajka
Ucierać.
Podzielić na 2 części
Rozsmaruj cieniutko na wysmarowanych margaryną formach
Włóż do piekarnika
piecz 25 minut
Upiecz dwa placki.
Margarynę ucieraj
Dodaj żółtka
nałóż na ciasto krem
przełóż 2 plackiem
na wierzch dodaj krem

Karpatka według przepisu mojej sąsiadki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 21.11.2011 23:21
treonina, przestań żartowac! Ty chyba nie nabierasz łyżką?! Tu wygląda, jakby z rąk wypadło, na podłodze się zatrzymało i łyżką na talerzyk zostało zebrane.I wcale nie wygląda pysznie! Nawet jesli przepis jest dobry, to zdjecie skutecznie odstrasza.
SmacznaPyza 13.11.2011 19:20
bardzo nieapetycznie wygląda taka rozmemłana
treonina 13.11.2011 18:31
Karpatka to bardzo smaczne ciasto, ważne żeby nie było zbyt słodkie i żeby masa była odpowiednio sztywna. Wygląda równie pysznie jak ta, którą ja przygotowuję! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak