Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka inaczej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

DODATKOWO:
rodzynki 1 garść
kawa rozpuszczalna 1 łyżka b. mocnego naparu
spirytus 1 kieliszek
budyń śmietankowy 1 łyżka
masło lub Kasia 1 kostka
cukier
mleko 1/2 l
Ciasto: 1 opakowanie Np firmy Castello karpatka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka inaczej

Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Robi się je bardzo szybko i bardzo prosto . ( ważne ,aby po zagotowaniu i ostudzeniu wmiksować jajka na największych obrotach ok. 5 min aż ciasto nabierze sporo powietrza i będzię lśniące).
Krem natomiast robimy trochę inaczej ale też szybko. Do proszku na krem dodajemy 1 łyżkę budyniu. Garść rodzynków dajemy do rondelka , zalewamy wódką jaką kto ma , ja dałam żołądkową gorzką. Podgrzewam chwilę i rodzynki pęcznieją a alkohol znika- wyparowuje.Z pół l mleka niecałą szklankę zostawiam na rozmieszanie proszku a resztę zagotowuję. Do wrzącego mleka daję rozmieszany proszek i gotuję jak normalny budyń . Ostudzam i teraz UWAGA nie daję jak na opakowaniu 150g chyba masła tylko całą kostkę 250 g . Ucieram tak jak karpatkowy krem ,dodając po trochę masło , nakoncu ucierania daję łżkę mocnej kawy , spirytus (ja dałam ok 50g) i rodzynki .Krótko pod koniec miksowalam aby równo rozmieszać. Spróbować czy nie trzeba doslodzić ,ja nie dodawałam cukru , bo rodzynki były słodkie. karpatka wyszła śliczna i bardzo smaczna .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 18.07.2013 10:32
Ciekawy pomysł na karpatkę :-) Super
Wafelek2601 21.04.2013 21:34
Ooo, zapowiada się ciekawie
Ada-Gaba 10.04.2013 06:45
uwielbiam karpatkę, pyszności
Laila2786 06.04.2013 11:16
fajny przepis
IKrakowianka 02.04.2013 20:26
fajna ta karpatka
TEtalicha 01.12.2012 21:10
wyglada świetnie
pierniczkowo 02.10.2012 11:07
jedno z moich ulubionych ciast, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam:)
alaaa 23.09.2012 20:52
ciekawy krem,,,
m1monika 04.02.2012 10:23
super
ewaa 30.09.2011 22:43
apetycznie wygląda
smakoszek 13.09.2011 13:08
moje ulubione ciachoooo:)
Justyna223 22.07.2011 09:47
superencka
Mati13 15.06.2011 12:27
uwielbiam karpatek - fajna wersja
anemon 07.06.2011 06:51
Piękne góry ii doliny. Bardzo apetycznie wygląda i pięknie sie prezentuje Twoja karpatka. Pomysł do wypróbowania.
eli_555 02.04.2011 22:28
pycha ciacho
barbara11561 24.03.2011 07:23
Karpaty wyrosły ci znakomicie-piękna no i jak to karpatka na pewno super smaczna:):)
Anna169Hosz 11.03.2011 15:09
Pyszności:)
marta0906 29.01.2011 13:34
apetycznie wygląda
kuklik 25.01.2011 16:22
ciekawa odmiana
ewasylwia 25.01.2011 10:53
ładnie wyszła i z chęcią bym zjadła kawałeczek
Natalia/tubisiek 25.01.2011 08:37
fajny pomysł! i jak Ci ładnie wyrosła :)
gacopierz23 24.01.2011 21:33
moje ulubione ciasto ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam
ben-ka 24.01.2011 21:17
Uwielbiam karpatkę ale robię wszystko od podstaw sama a tutaj proszę:) nie dość,że gotowce w użyciu to jeszcze \"pijana karpatka\" - trzeba spróbować...przynajmniej dodając alkohol.
MAŁGORZATA108 24.01.2011 21:02
Smakowita.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak