Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka domowa na maśle z kremem budyniowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna, aromatyczna, bardzo łatwa karpatka do upieczenia z kremem budyniowym na maśle będzie zawsze smakowała na deser...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

woda 1.5 szklanki
masło 12.5 dag
mąka tortowa 1.5 szklanki
jajko 5 sztuk
mleko 3,2% 0.5 litra
mleko 3,2% 1 szklanka
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier 4 łyżki
masło 10 dag
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder do posypania 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka domowa na maśle z kremem budyniowym

Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i szybko zamieszać do gładkiej masy, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić.

Do zimnej wbić jajka i mikserem wszystko połączyć na gładką masę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blachy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut następnie w 160C z 20 minut, 5 minut przed końcem zmieniłam na termoobieg, ciasto dobrze wystudzić i przekroić na połowę.

Ciasto można upiec w dwóch mniejszych formach, dla mnie jest wygodniej w jednej i podzielić na pół upieczone ciasto.

Budynie wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić .

Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę, pod koniec dodać sok z cytryny.

Krem rozsmarować na jednej części ciasta, nakryć drugą i lekko przycisnąć, schować do lodówki, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 04.03.2019 20:50
Uwielbiam karpatkę :)
Bożena Matuszczyk 04.03.2019 11:36
Na pewno bardzo smaczna karpatka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak