Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka czekoladowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa budyniowa

margaryna 1 szt
mleko 1 litr
budyń śmietankowy 1 szt
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy
jajko 1 szt

Masa czekoladowa

mleko 2 szkl
budyń czekoladowy 1 szt
margaryna 1/2 szt
cukier puder 1 łyżka

Oraz

ciasto francuskie 2 op
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka czekoladowa

Kroki postępowania

1
1,5 szkl mleka zagotować , w 0,5 szkl mleka rozmieszać budyń z cukrem i wlać na gotujące się mleko i mieszać aż powstanie gęsty budyń. Zostawić do ostygnięcia przykryte złotkiem.
Krok 1 - Karpatka czekoladowa foto
2
600 ml mleka , margarynę , cukry nastawić na ogień do zagotowania
Krok 2 - Karpatka czekoladowa foto
3
W pozostałym mleku rozmieszać mąki , budyń i jajko.
Krok 3 - Karpatka czekoladowa foto
4
Mleko z mąkami wlać na gotujące się mleko i mieszać aż masa zgęstnieje. Zostawić do ostygnięcia przykryte złotkiem. W czasie stygnięcia mas upiec ciasta francuskie.
Krok 4 - Karpatka czekoladowa foto
5
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodać budyń czekoladowy i dokładnie utrzeć. .
Krok 5 - Karpatka czekoladowa foto
6
Masę czekoladową wyłożyć na ostygnięte upieczone ciasto a na masę czekoladową wyłożyć masę budyniową.
Krok 6 - Karpatka czekoladowa foto
7
Masy przykryć drugim ciastem i posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce.
Krok 7 - Karpatka czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 18.08.2015 09:24
kaaarpatka...ciasto dzieciństwa
Ada-Gaba 11.08.2015 15:19
apetyczna ta karpatka
Helena63 11.08.2015 13:06
na pewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak