karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 szklanka wody

  • 1/2 kostki margaryny

  • budyń śmietankowy

  • 1 1/2 kostki masła lub margaryny

  • 1 szklanka cukru pudru

  • żółtko jajek

    2 szt.
  • jajko

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.

Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem blachach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 st. C.

Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
grasylwia 02.11.2011 17:55
super :)
Kate131 28.06.2011 08:32
dawno nie robilam
Iwusia 12.03.2011 23:08
uwielbiam karpatkę :)
Kate131 02.12.2010 09:31
moje ulubione ciasto
Allice 15.10.2010 19:18
jedno z najsmaczniejszych ciast :)
Małgorzata113 02.10.2010 15:17
dawno nie robiłam karpatki, a jest bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat