Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
budyń śmietankowy
1 1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
żółtko jajek 2 szt.
jajko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.

Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem blachach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 st. C.

Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

grasylwia 02.11.2011 17:55
super :)
Kate131 28.06.2011 08:32
dawno nie robilam
Iwusia 12.03.2011 23:08
uwielbiam karpatkę :)
Kate131 02.12.2010 09:31
moje ulubione ciasto
Allice 15.10.2010 19:18
jedno z najsmaczniejszych ciast :)
Małgorzata113 02.10.2010 15:17
dawno nie robiłam karpatki, a jest bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak