karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    125 g
  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • jajka

    5
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • mleko

    0,5 litra
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wlać do garnka i dodać margarynę wszystko zagotować. Powoli wsypać mąkę i mieszać już na wolnym ogniu. Ciasto przestudzić i dodać jajka oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę podzielić na dwie części. Jedną przełożyć na natłuszczonej formy i piec ok. 10 minut w temp. 250 stopni. Po upływie tego czasu otworzyć drzwiczki piekarnika na 2 minuty i obniżyć temp. Do 200 stopni. Piec kolejne 10 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Tę sama czynność powtórzyć przy drugiej porcji ciasta. Budyń połączyć z mąką i rozprowadzić w połowie szklanki ziemnego mleka. Pozostałe mleko zagotować dodają cukier. Następnie powoli wlać mleko z budyniem i doprowadzić do wrzenia. Po przestudzeniu budyń zmiksować dodając miękkie masło. Masę położyć na jednym płacie ciasta przykryć drugim. Całość posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę czekoladową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jerry1 02.03.2012 14:10
mm pycha
dorotka0000025 19.06.2011 22:15
smacznie
ana00 31.05.2011 21:03
uwielbiam ;)
Moni 12.03.2011 20:03
jedno z moich ulubionych ciast, zawsze fascynuje mnie sposób rośnięcia tego ciasta
marta1371 19.12.2010 19:35
karpatka-sama słodycz!
Krzysztof42 10.10.2010 15:03
to jedno z moich ulubionych ciast
ewasylwia 22.09.2010 11:09
super ciasto
Katarzyna/kate1980 23.08.2010 13:44
o nie moje zdjęcie
aginaa 23.08.2010 09:16
super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat