Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

masło 120 g
woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
jajko 4-5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 1/2 l
masło 200 g
krem do karpatki gotowa mieszanka w proszku

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Kroki postępowania

1
Zagotować wodę z masłem a następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko dobrze wymieszać . Podgrzewać jeszcze na małym ogniu ok. 1-2 min ciągle energicznie rozcierając masę . Wystudzić.
Krok 1 - Karpatka foto
2
do chłodnej masy , wbijać kolejno jajka i miksować na najwyższych obrotach przez 5 min
Krok 2 - Karpatka foto
3
Ciasto podzielić na dwie części . Blachę o rozm. ok. 25 x 30 cm wysmarować tłuszczem i lekko posypać mąką. Każdą część ciasta rozprowadzić cienko na przygotowanej blasze.Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min w tem 210 stopni następnie zmniejszyć tem do ok.160 i piec jeszcze 15 min do uzyskania złocistego koloru.
Krok 3 - Karpatka foto
4
Zawartość torebki z kremem rozmieszać w 200 ml mleka .Pozostałe 300 ml mleka zagotować
Krok 4 - Karpatka foto
5
Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek całość gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje , energicznie rozcierając grudki. Wystudzić od czasu do czasu mieszając .Zimną masę zmiksować i dodawać porcjami masło ciągle miksując.
Krok 5 - Karpatka foto
6
Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłożyć krem i przykryć drugą częścią . Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.01.2018 20:05
Moje ulubione ciasto :)
gusia1000 03.07.2017 23:01
Bardzo dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak