Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
masło 125 gram
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
Krem:
mleko 1 litr
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 5 sztuk
mąka 1 szklanka
masło 250 gram
DODATKOWO:
margaryna do smarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Ciasto:
1. W garnuszku rozpuszczamy masło i sól, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka.

2.Zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

3. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blachy dajemy połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut. Upieczoną część ciasta odstawiamy do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Masa:
1. 750 ml mleka gotujemy z cukrem. W garnku miksujemy żółtka z mąką i pozostałym mlekiem. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu i ciągle miksujemy.

2. Na jednej części ciasta rozprowadzamy krem i przykrywamy drugą częścią cista.

3. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Rada: Na ciasto można dać bitą śmietanę posypaną np. wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 06.03.2014 16:29
Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast:)
monisia1977 05.03.2014 07:10
mniam pycha
treonina 04.03.2014 23:35
już nie pamietam kiedy jadłam karpatkę...
Kuchenka 04.03.2014 21:47
dawno nie jadłam karpatki, narobiłaś mi smaka
lara 04.03.2014 21:39
proste i pyszne ciasto
Milka100 04.03.2014 21:37
pyszna karpatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak