Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
jajko
5 szt -
margaryna
25 dag -
woda
1 szkl -
mąka
1 szkl -
Krem:
-
mleko
1/2 l -
cukier
3/4 szkl -
cukier waniliowy
1 szt -
mąka pszenna
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
masło
20 dag
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Margarynę rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, a następnie wsypać mąkę, energicznie mieszając, a następnie pozostawić do wystudzenia.
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, tak aby nie było grudek i całość wlać na gotujące się mleko z cukrem, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
Komentarze (21)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (11)