Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajko

    5 szt
  • margaryna

    25 dag
  • woda

    1 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • Krem:

  • mleko

    1/2 l
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • masło

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karpatka foto
Ciasto:
Margarynę rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, a następnie wsypać mąkę, energicznie mieszając, a następnie pozostawić do wystudzenia.
Krok 2 - Karpatka foto
Następnie dodać jajka i ucierać, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 3 - Karpatka foto
Gotowe ciasto podzielić na 2 części i każdą wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st przez 30-35 min.
Krok 4 - Karpatka foto
Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, tak aby nie było grudek i całość wlać na gotujące się mleko z cukrem, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
Krok 5 - Karpatka foto
Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń.
Krok 6 - Karpatka foto
Ostudzone ciasto przełożyć masą, wierzch oprószyć cukrem pudrem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 26.05.2014 17:08
Lubię to ciasto.
Laila2786 31.03.2014 21:22
hmmm aż ślinka cieknie
Iwusia 01.03.2014 23:49
wspaniałe ciasto - pychotka
IwonaDD 18.02.2014 17:12
idealna karpatka
gibli 15.02.2014 09:39
pyszna karpatka:)
gosia56 14.02.2014 13:40
pyszne ciasto
JOANNA16 14.02.2014 07:54
pycha, uwielbiam)))
Mniam 13.02.2014 23:56
Smacznie wygląda. Z chęcią bym spałaszowała :)
lara 13.02.2014 21:16
pyszna klasyka
DorotaZ 13.02.2014 20:59
Rewelacja:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat