Karpatka

Karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szklanka
  • margaryna

    1/2 szt
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    5 szt
  • Krem:

  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mleko

    1/2 litra
  • masło

    1 kostka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karpatka

Szklankę wody zagotować z margaryną stopniowo dodawać mąkę , cały czas mieszając , aż powstanie ciasto które odkleja się od garnka , ostudzić . Po wystudzeniu dodawać po 1 jajko i cały czas miksować . Podzielić na dwie części , Ja robiłam w tortownicy dobrze wysmarowanej tłuszczem . Bardzo cienką warstwę wyłożyć na spód . Piec w temp : 170 C około 20 minut , tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Krem : budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem pudrem dodać żółtka i po łyżce budyniu cały czas ucierając . Upieczone blaty ciasta przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Motorek 27.01.2013 15:59
uwielbiam taką domową karpatkę jest po prostu przepyszna
RenataZ-et 03.01.2013 20:52
wygląda super
Łukasz15 22.09.2012 17:52
Smaczna
caralajna 07.09.2012 09:41
pi?kne Karpaty wysz?y :)
Wacław 18.08.2012 09:03
lubię takie desery ,pycha
Wafelek2601 17.08.2012 10:08
Świetny deser
niedozywiona 13.08.2012 21:45
na noc takie słodkości *.* ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat