Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryna 1/2 szt
mąka 1 szklanka
jajko 5 szt
Krem:
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 1/2 litra
masło 1 kostka
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Szklankę wody zagotować z margaryną stopniowo dodawać mąkę , cały czas mieszając , aż powstanie ciasto które odkleja się od garnka , ostudzić . Po wystudzeniu dodawać po 1 jajko i cały czas miksować . Podzielić na dwie części , Ja robiłam w tortownicy dobrze wysmarowanej tłuszczem . Bardzo cienką warstwę wyłożyć na spód . Piec w temp : 170 C około 20 minut , tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Krem : budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem pudrem dodać żółtka i po łyżce budyniu cały czas ucierając . Upieczone blaty ciasta przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 27.01.2013 15:59
uwielbiam taką domową karpatkę jest po prostu przepyszna
RenataZ-et 03.01.2013 20:52
wygląda super
Łukasz15 22.09.2012 17:52
Smaczna
caralajna 07.09.2012 09:41
pi?kne Karpaty wysz?y :)
Wacław 18.08.2012 09:03
lubię takie desery ,pycha
Wafelek2601 17.08.2012 10:08
Świetny deser
niedozywiona 13.08.2012 21:45
na noc takie słodkości *.* ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak