Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
W garnczku zagotować wodę z masłem. Dodać do garnka mąkę, cały czas ucierać . Jak już zrobi się kula, która będzie odstawała od ścianek garnka.
Odstawić i wystudzić. Przełożyć ciasto do miski miksera , dodawać po jednym jajku, nadal ucierając mikserem.
Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch foremek o wym. 24 cm x 24 cm. Foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Odlać pół szklanki mleka, rozmieszać w nim żółtka, obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i aromatem waniliowym. Odstawić na chwilę mleko z palnika, wlać mieszankę. Wymieszać.
Wstawić na palnik, mieszając cały czas, zagotować. Przestudzić. Masło ucierać mikserem, dodając po łyżce zimny budyń.
Ułożyć jeden z placków na talerzu, nałożyć krem, przykryć drugim. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem . SMACZNEGO!!!!!