Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
masło 1/2 kostki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

KREM

mleko 1/2 litra
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
aromat waniliowy 5 kropli
żółtko jajek 2 sztuki
masło 25 dkg

DODATKOWO

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
W garnczku zagotować wodę z masłem. Dodać do garnka mąkę, cały czas ucierać . Jak już zrobi się kula, która będzie odstawała od ścianek garnka.
Odstawić i wystudzić. Przełożyć ciasto do miski miksera , dodawać po jednym jajku, nadal ucierając mikserem.
Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch foremek o wym. 24 cm x 24 cm. Foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Odlać pół szklanki mleka, rozmieszać w nim żółtka, obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i aromatem waniliowym. Odstawić na chwilę mleko z palnika, wlać mieszankę. Wymieszać.
Wstawić na palnik, mieszając cały czas, zagotować. Przestudzić. Masło ucierać mikserem, dodając po łyżce zimny budyń.
Ułożyć jeden z placków na talerzu, nałożyć krem, przykryć drugim. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem . SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.01.2017 18:36
dawno nie piekłam a bardzo lubię, pyszna
Ewelina1991 11.01.2017 09:44
ja też bardzo lubię karpatkę ;-)
Franciszek 11.01.2017 00:26
dobre do kawy
Iwusia 10.01.2017 22:12
lubie to ciasto
MagdalenaIC 10.01.2017 21:49
Uwielbiam karpatkę :)
magdow 10.01.2017 21:27
smaczny przepis ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak