Karp zapiekany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    1/2 kubaczka
  • masło

    1/2 kostki
  • sok z cytryny

    1/2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wypatroszonego karpia nacieramy solą, pieprzem, natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstwaiamy na kilka godzin, żeby wszystkie smaki przeszły na karpia. Roztapiamy masło tak żeby miało postać płynną. Karpia wstawiamy na brytfankę do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok 160 stopni przez 20-30 min zależy jak dużą mamy rybę. W trakcie pieczenia karpia polewamy na przemian roztopionym masłem i śnietaną. Taki karp jest naprawdę pyszny, u mnie wsyscy wolą go w wersji na zimno ale na ciepło tez pysznie smakuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
teresa18 07.01.2014 17:39
Pysznosci :-)
IwonaDD 28.12.2013 11:35
fajny pomysł na karpia
Megg 28.12.2013 11:29
Pyszna rybka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat