Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp zapiekany

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1 sztuka
śmietana 18 proc 1/2 kubaczka
masło 1/2 kostki
sok z cytryny 1/2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Karp zapiekany

Wypatroszonego karpia nacieramy solą, pieprzem, natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstwaiamy na kilka godzin, żeby wszystkie smaki przeszły na karpia. Roztapiamy masło tak żeby miało postać płynną. Karpia wstawiamy na brytfankę do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok 160 stopni przez 20-30 min zależy jak dużą mamy rybę. W trakcie pieczenia karpia polewamy na przemian roztopionym masłem i śnietaną. Taki karp jest naprawdę pyszny, u mnie wsyscy wolą go w wersji na zimno ale na ciepło tez pysznie smakuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 07.01.2014 17:39
Pysznosci :-)
IwonaDD 28.12.2013 11:35
fajny pomysł na karpia
Megg 28.12.2013 11:29
Pyszna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak