Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp wigilijny w sosie chrzanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba 1 kg/karpia
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
chrzan tarty 4 łyżki
śmietana 1 szklanka
żółtko jajek 1 szt.
sól do smaku
cukier do smaku
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Karp wigilijny w sosie chrzanowym

Kroki postępowania

1

Wykonanie:
Karpia sprawić, opłukać.
Krok 1 - Karp wigilijny w sosie chrzanowym foto
2
Posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować 1 łyżką stopionego masła i zapiec przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 2 - Karp wigilijny w sosie chrzanowym foto
3
Chrzan skropić odrobiną soku z cytryny , dodać śmietanę , zasmażkę z 1 łyżki masła i mąki rozrobionej mlekiem i zagotować. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny oraz żółtkiem.
Krok 3 - Karp wigilijny w sosie chrzanowym foto
4
Podpieczoną rybę zalać sosem chrzanowym i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Krok 4 - Karp wigilijny w sosie chrzanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 16.11.2014 15:04
Kurcze, na zdjęciu końcowym nie widać zupełnie co to za potrawa. Może, gdyby go rozkroić i pstryknąć fotkę poporcjowanego byłoby lepiej ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak