Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w zalewie octowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

filet z karpia 2 kg
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
masło klarowane
mąka pszenna

zalewa octowa

woda 4 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
cebula 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Porada

W taką zalewą można włożyć dowolną rybę.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojona w plasterki cebule. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę.
Krok 1 - Karp w zalewie octowej foto
2
Posolić , przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na chwilę. Następnie obtoczyć każdy kawałek w mące.
Krok 2 - Karp w zalewie octowej foto
3
Smażymy rybę w maśle z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać do naczyń.W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby.
Krok 3 - Karp w zalewie octowej foto
4
Usmażone gorące ryby poukładać do naczynia i ciepłą zalewą zalać ryby. Podawać dopiero po 24 godzinach od przygotowania.
Krok 4 - Karp w zalewie octowej foto
5
Oprawionego karpia podzielić na kawałki.
Krok 5 - Karp w zalewie octowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 04.01.2016 20:08
POLECAM RYBY I MIĘSA Z TAKIEJ ZALEWY SĄ SMACZNE.
pestka 03.01.2016 09:58
z pewnością jest bardzo smaczny
IZABELA29 03.01.2016 09:55
takiego nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak