Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Karp w zalewie octowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Karp w zalewie octowej to świetny sposób na przyrządzenie świątecznej ryby nieco inaczej. Zalewa octowa nada jej wyjątkowego, oryginalnego smaku. Sprawdźcie, jak przygotować wigilijny klasyk w nowej odsłonie!

Składniki:

składniki

filet z karpia
2 kg
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
masło klarowane
mąka pszenna

zalewa octowa

woda
4 szklanki
ocet 10 %
1 szklanka
cebula
2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarenka
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżeczka
sól
2 łyżeczki
Sklep Prymat
olej
2 łyżki

Porada

W taką zalewą można włożyć dowolną rybę.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w zalewie octowej

Co ważne, karp w zalewie octowej wymaga trochę cierpliwości i czasu. Odczekajcie 24 godziny zanim przystąpicie do jego spożycia. Dopiero wtedy będzie smakował najlepiej, ponieważ karp świetnie połączy się w tym czasie z zalewą. Tyle wystarczy, by zyskać rybę idealną, która przypadnie do gustu wszystkim gościom. 

Kroki postępowania

1

Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki cebulę. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i zalej potrawę.

2

Posolić, przyprawić przyprawą do ryb i odstawić na chwilę. Następnie obtoczyć każdy kawałek w mące.

3

Smażymy rybę w maśle z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać do naczyń. W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby.

4

Usmażone gorące ryby poukładać w naczyniu i ciepłą zalewą zalać ryby. Podawać dopiero po 24 godzinach od przygotowania.

5
Oprawionego karpia podzielić na kawałki.

Ale oczywiście karp w zalewie octowej to niejedyna opcja! Doskonale będzie smakować również karp w migdałach, karp duszony w śmietanie lub karp moczony w mleku. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alek 10.12.2024 15:44
Wasz moderator jest chyba komunistycznym cenzorem. Gratuluję stanowiska i wyboru. Reszta niewymowne.
Alek 10.12.2024 15:42
Jeśli coś nie po Waszej myśli, to komentarz nie może się ukazać, prawda? To jest doskonały przykład transparentności. A ja przecież napisałem prawdę, czy przez to jestem wrogiem? Nie, jestem przyjacielem, bo pokazuję Wam co trzeba poprawić
Doradca Smaku 11.12.2024 08:48
Komentarze pojawiają się z lekkim opóźnieniem na stronie, ale wszystkie Pana wypowiedzi już można przeczytać, nic nie jest usuwane jeśli nie jest obraźliwe i nie zawiera przekleństw :) Co do Pana uwagi odnośnie niepoprawnego zapisu na liście składników - w lewej kolumnie znajdują się nazwy składników najczęściej w mianowniku, a w prawej kolumnie liczba bądź ilość danego składnika. Jest to jak najbardziej poprawne :)
Alek 10.12.2024 15:37
Nauczcie się do cholery pisać przepisy bez zbędnego pierniczenia. Pogięło Was? Nie można napisać normalnie, jak w książkach kucharskich. Daję przykład: 3 ziela angielskie. Nie, Wy piszecie: ziele angielskie całe 3 ziarna. Durnota z głupotą, zapowiedź pierwsza. Proszę, ogarnijcie się, bądźcie normalni.
Marta Ryżek-Kalkowska 04.01.2016 20:08
POLECAM RYBY I MIĘSA Z TAKIEJ ZALEWY SĄ SMACZNE.
pestka 03.01.2016 09:58
z pewnością jest bardzo smaczny
IZABELA29 03.01.2016 09:55
takiego nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak