Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w sosie żurawinowym smażony w migdałach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karpia dzwonka 1,5 kg
wino czerwone wytrawne 160 ml
cukier 10 gram
żurawina suszona 30 gram
płatki migdałowe 70 gram
jajko 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku/cytrynowy
oliwa 50 ml
śmietana 30% 50 ml
mąka pszenna
limonka 1 szt
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w sosie żurawinowym smażony w migdałach

Wykonanie:
Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowy. Następnie wyciąć dwa filety, posypać solą, pieprzem, skórką z limonki i odstawić na godzinę do lodówki. Resztki ryby pokroić, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą (tyle wody aby przykryła rybę) i ugotować bulion. Filety pokroić w miarę na równe paski, obtaczać w mące (tylko od strony mięsa), maczać w rozmąconym jajku i panierować również od strony mięsa w płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć pierwsze od strony migdałów, następnie przewrócić i dosmażyć rybę. Ugotowany wywar przecedzić, wlać z powrotem do garnka i dalej gotować w celu zredukowania do ½ objętości. Na patelnię na której smażyliśmy karpia wsypać cukier, żurawinę i czekać chwilę aż cukier zmieni się na złoty karmel, wlać wino i gotować aż żurawina będzie miękka, po czym zalać bulionem, posypać startą skórką z limonki i na wolnym ogniu redukujemy do 1/3 objętości. Po czym dodajemy śmietanę i kostki masła doprawiamy jeszcze raz startą skórką z limonki i ponownie chwilę redukujemy. Karpia wykładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut. Na talerze wylewamy odrobinę sosu, kładziemy podgrzanego karpia i ozdabiamy żurawiną z sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak