Przepis i sposób przygotowania na: Karp w sosie żurawinowym smażony w migdałach
Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowy. Następnie wyciąć dwa filety, posypać solą, pieprzem, skórką z limonki i odstawić na godzinę do lodówki. Resztki ryby pokroić, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą (tyle wody aby przykryła rybę) i ugotować bulion. Filety pokroić w miarę na równe paski, obtaczać w mące (tylko od strony mięsa), maczać w rozmąconym jajku i panierować również od strony mięsa w płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć pierwsze od strony migdałów, następnie przewrócić i dosmażyć rybę. Ugotowany wywar przecedzić, wlać z powrotem do garnka i dalej gotować w celu zredukowania do ½ objętości. Na patelnię na której smażyliśmy karpia wsypać cukier, żurawinę i czekać chwilę aż cukier zmieni się na złoty karmel, wlać wino i gotować aż żurawina będzie miękka, po czym zalać bulionem, posypać startą skórką z limonki i na wolnym ogniu redukujemy do 1/3 objętości. Po czym dodajemy śmietanę i kostki masła doprawiamy jeszcze raz startą skórką z limonki i ponownie chwilę redukujemy. Karpia wykładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut. Na talerze wylewamy odrobinę sosu, kładziemy podgrzanego karpia i ozdabiamy żurawiną z sosu.