Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w sosie z miodu i wina

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp dzwonka 4 szt
pomarańcze 2 szt
miód 8 łyżek
wino czerwone 1/2 szkl
śmietana 18 proc 2 łyżki
masło 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat
Goździki całe Prymat 2 szt
sól i pieprz
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w sosie z miodu i wina

Do rondelka wlać wino ,zagotować ,odparować połowę płynu. Dodać sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy ,miód ,ziele angielskie i goździki. Całość gotować jeszcze przez 3 min. Dzwonki karpia oprószyć solą i pieprzem ,obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie dodać przygotowany sos i dusić pod przykryciem 7 min. Karpia wyjąć na półmisek. Do pozostałego sosu dodać śmietanę oraz masło ,ponownie zagotować. Delikatnie polać sosem karpia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 26.12.2014 23:42
ciekawie doprawiony
jasiek 23.12.2014 13:38
doskonała ryba
kasienka23 13.12.2014 17:10
podoba mi się ten przepis!
Kuchnia Marty 13.12.2014 11:29
Ciekawa propozycja - takiego karpia nie jadłam :)
mysza75 13.12.2014 11:15
jaki pyszny karpik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak