Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w piwie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 1 kg
ząbki czosnku 5
mąka 5 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
masło 150 g
piwo 300 ml
cebule 2
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w piwie

Filety umyłem , osuszyłem za pomocą ręcznika papierowego ( jeśli używamy filetów mrożonych , to należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej).
Cebulę po obraniu pokroiłem w plastry , obłożyłem nimi rybę i wstawiłem do lodówki na noc. Czosnek obrałem , pokroiłem i oprószyłem solą . Następnie natarłem nim karpia , ponownie wstawiłem do lodówki na 1 godzinę.
Na talerzu połączyłem mąkę ze słodką papryką. Zamarynowanego karpia pokroiłem na porcje, oprószyłem solą i pieprzem , a następnie obtoczyłem w mące z papryką.
Naczynie żaroodporne natarłem częścią masła. Wyłożyłem karpia i podlałem piwem.
Pozostałe masło pokroiłem na kawałki i dodałem do naczynia z rybą.
Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piekłem ok. 20 minut na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 02.12.2014 15:25
nigdy w piwie nie robiłam, pora nadrobić zaległości :)
foczka-ks 14.11.2014 13:26
warto spróbować
jasiek 13.11.2014 11:14
może zrobię na wigilię
Edith85 13.11.2014 10:10
rewelacja, uwielbiam karpia, a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak