Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARP W MIGDAŁACH

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 800 g
cukier 10 g
rodzynki 30 g
migdały w płatkach 70 g
jajko 1 sztuka
oliwa 50 ml
śmietana kremowa 30% 50 g
masło 60 g
mąkaodrobina
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
wino czerwone wytrawne 160 ml

Przepis i sposób przygotowania na: KARP W MIGDAŁACH

Kroki postępowania

1
Bierzemy dwa płaty karpia i wycinamy ości z części brzusznej,odcinamy płetwy i część ogonową. Filet kroimy na mniejsze kawałki. Resztki ryby tniemy na mniejsze kawałki. Do garnka nalewamy wody i wrzucamy resztki ryby. Robimy z tego bulion. Płaty karpia doprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy w miseczce. Na talerzyk wysypujemy niewielką ilość mąki , a na kolejny migdały.Odrobinę skórki z cytryny ścieramy na karpia. Następnie karpia obtaczamy w mące,jajku i płatkach migdałów , ale tylko od strony mięsa.Smażymy karpia na oliwie. Kładziemy płaty na patelnię płatkami migdałowymi do dołu. Smażymy z obu stron. Przekładamy na blaszkę i wkładamy do ciepłego piekarnika
Krok 1 - KARP W MIGDAŁACH foto
2
Robimy sos.
Wywar rybny odcedzamy i ponownie przelewamy do garnka. Gotujemy w celu zredukowania bulionu do 1/2 objętości. Na patelnię, na której smażyliśmy karpia,wysypujemy cukier i rodzynki. Zalewamy całość winem. Czekamy aż rodzynki zmiękną. Dolewamy wywar rybny,na wolnym ogniu redukujemy sos. Dodajemy śmietanę i masło. Doprawiamy skórką z cytryny.
Krok 2 - KARP W MIGDAŁACH foto
3
Karpia układamy na talerzy
Krok 3 - KARP W MIGDAŁACH foto
4
Polewamy sosem i smacznego
Krok 4 - KARP W MIGDAŁACH foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.09.2015 08:30
ciekawy przepis
Dorian 16.01.2014 17:59
pyszny karpik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak