KARP W MIGDAŁACH

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    800 g
  • cukier

    10 g
  • rodzynki

    30 g
  • migdały w płatkach

    70 g
  • jajko

    1 sztuka
  • oliwa

    50 ml
  • śmietana kremowa 30%

    50 g
  • masło

    60 g
  • mąkaodrobina

  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • wino czerwone wytrawne

    160 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KARP W MIGDAŁACH foto
Bierzemy dwa płaty karpia i wycinamy ości z części brzusznej,odcinamy płetwy i część ogonową. Filet kroimy na mniejsze kawałki. Resztki ryby tniemy na mniejsze kawałki. Do garnka nalewamy wody i wrzucamy resztki ryby. Robimy z tego bulion. Płaty karpia doprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy w miseczce. Na talerzyk wysypujemy niewielką ilość mąki , a na kolejny migdały.Odrobinę skórki z cytryny ścieramy na karpia. Następnie karpia obtaczamy w mące,jajku i płatkach migdałów , ale tylko od strony mięsa.Smażymy karpia na oliwie. Kładziemy płaty na patelnię płatkami migdałowymi do dołu. Smażymy z obu stron. Przekładamy na blaszkę i wkładamy do ciepłego piekarnika
Krok 2 - KARP W MIGDAŁACH foto
Robimy sos.
Wywar rybny odcedzamy i ponownie przelewamy do garnka. Gotujemy w celu zredukowania bulionu do 1/2 objętości. Na patelnię, na której smażyliśmy karpia,wysypujemy cukier i rodzynki. Zalewamy całość winem. Czekamy aż rodzynki zmiękną. Dolewamy wywar rybny,na wolnym ogniu redukujemy sos. Dodajemy śmietanę i masło. Doprawiamy skórką z cytryny.
Krok 3 - KARP W MIGDAŁACH foto
Karpia układamy na talerzy
Krok 4 - KARP W MIGDAŁACH foto
Polewamy sosem i smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 05.09.2015 08:30
ciekawy przepis
Dorian 16.01.2014 17:59
pyszny karpik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat