Karp w galarecie na słodko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryba

    1 szt.Karp
  • rodzynki

    1 garść
  • cukier

    2 pełne łyżki,
  • płatki migdałowe

    2 łyżki,
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt,
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziarenek
  • marchewka

    1 duża
  • sól do smaku

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    na 2 litry wody
  • woda zimna

    1,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karpia oczyścić z łusek, dobrze umyć, a następnie pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i odstawić na 12 godzin.
Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody wrzucić wszystkie składniki oraz obraną, pokrojoną w plastry marchewkę.
Gotować do miękkości marchewki. Następnie włożyć kawałki karpia i gotować około 15 minut.
Wyłożyć kawałki ryby na półmisek, w miarę możliwości wyjąć ości.
W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę i zalać karpia.
Wywar musi być wyraźnie słodki.
Wystudzić.
Podawać najlepiej z kawałkami piernika ( u mnie tak lubią ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 10:25
Nie jadłam jeszcze tak przyrządzonego karpia.
Bożena Matuszczyk 19.11.2017 19:59
Dziękuję ;)
Justi2401 16.11.2017 13:29
Ale pysznie wygląda, uwielbiam karpia pod każdą postacią :)
katarzynka455 14.11.2017 12:27
smacznie się prezentuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat