Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie na słodko

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryba 1 szt.Karp
rodzynki 1 garść
cukier 2 pełne łyżki,
płatki migdałowe 2 łyżki,
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
marchewka 1 duża
sól do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat na 2 litry wody
woda zimna 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie na słodko

Karpia oczyścić z łusek, dobrze umyć, a następnie pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i odstawić na 12 godzin.
Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody wrzucić wszystkie składniki oraz obraną, pokrojoną w plastry marchewkę.
Gotować do miękkości marchewki. Następnie włożyć kawałki karpia i gotować około 15 minut.
Wyłożyć kawałki ryby na półmisek, w miarę możliwości wyjąć ości.
W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę i zalać karpia.
Wywar musi być wyraźnie słodki.
Wystudzić.
Podawać najlepiej z kawałkami piernika ( u mnie tak lubią ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:25
Nie jadłam jeszcze tak przyrządzonego karpia.
Bożena Matuszczyk 19.11.2017 19:59
Dziękuję ;)
Justi2401 16.11.2017 13:29
Ale pysznie wygląda, uwielbiam karpia pod każdą postacią :)
katarzynka455 14.11.2017 12:27
smacznie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak