KARP W GALARECIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1 KG
  • marchewka

    2
  • pietruszka

    1
  • seler

    1 mały
  • por

    1
  • natka

    1 pęczek
  • cytryna

    1/2
  • migdały w płatkach

    garść
  • sól, cukier, pieprz

    do smaku
  • rodzynki

    garść
  • cebula

    1
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Obraną cebulę opiekamy. Warzywa zalewamy litrem wody i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i solimy.
Gotujemy wywar. Gdy warzywa zmiękną odcedzamy marchewkę i odkładamy do dekoracji. Do wywaru wkładamy głowę i płetwy i gotujemy.Po 10 minutach dodajemy dzwonka i gotujemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy odsączamy i wyjmujemy ości. Głowę i płetwy wyrzucamy. Wywar przecedzamy przez sito. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i rozpuszczamy w ciepłym wywarze. Dodajemy szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Studzimy i przecedzamy. Na półmisek wlewamy trochę wywaru i wstawiamy do lodówki aby zastygł.
Karpia układamy na półmisku i zalewamy galaretą. Dekorujemy migdałami i rodzynkami oraz marchewką. Wstawiamy do lodówki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 29.12.2013 20:58
jeszcze nie robiłam
Barbara55 26.12.2011 11:35
nie lubię
rakow2 13.04.2011 16:17
ryba lubi pływać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat