Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karp
1 KG -
marchewka
2 -
pietruszka
1 -
seler
1 mały -
por
1 -
natka
1 pęczek -
cytryna
1/2 -
migdały w płatkach
garść -
sól, cukier, pieprz
do smaku -
rodzynki
garść -
cebula
1 -
Żelatyna wieprzowa Prymat
Przepis i sposób przygotowania KARP W GALARECIE
Gotujemy wywar. Gdy warzywa zmiękną odcedzamy marchewkę i odkładamy do dekoracji. Do wywaru wkładamy głowę i płetwy i gotujemy.Po 10 minutach dodajemy dzwonka i gotujemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy odsączamy i wyjmujemy ości. Głowę i płetwy wyrzucamy. Wywar przecedzamy przez sito. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i rozpuszczamy w ciepłym wywarze. Dodajemy szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Studzimy i przecedzamy. Na półmisek wlewamy trochę wywaru i wstawiamy do lodówki aby zastygł.
Karpia układamy na półmisku i zalewamy galaretą. Dekorujemy migdałami i rodzynkami oraz marchewką. Wstawiamy do lodówki
Komentarze (3)