Karp w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    2 sztuki
  • seler

    1 kawałek
  • por

    1 kawałek
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • sól

    1 do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • groszek konserwowy

    1/2 puszki
  • pietruszka natka

    1/2 pęczka
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • karp

    7 filet bez ości
  • papryka marynowana

    2 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp w galarecie foto
Filety karpia wkładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, majeranek i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję karpia w garnku z wodą około 1 litr.
Krok 2 - Karp w galarecie foto
W osobnym garnku gotuje marchewkę, seler i kawałek pora, dodaje ziele angielskie i liść laurowy, szczypta soli. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuszczam w gorącym wywarze jarzynowym, ale nie gotuję już.
Krok 3 - Karp w galarecie foto
Następnie przecedzam przez sitko żeby pozbyć się przypraw. Zostawiam do ostygnięcia. Na półmisku układam kawałki karpia ugotowane, dodaję groszek z puszki , kawałki marchewki, z papryki robię gwiazdki, dekoruję pietruszka. Jak wywar zacznie tężeć zalewam stopniowo karpia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łucja 27.12.2013 14:19
uwielbiam karpia w takim wydaniu ;)
teresa18 27.12.2013 10:35
Rewelacyjnie przyrzadzony
Alex_M 27.12.2013 10:31
pięknie wygląda :)
pierniczkowo 27.12.2013 10:30
bardzo apetyczna rybka :)
babajaga1969 27.12.2013 10:28
smacznie podany
gosia56 27.12.2013 10:01
super taki karp w galarecie
Pani Domu 27.12.2013 07:47
piękny karp
Mniam 26.12.2013 22:55
W galarecie to już bardzo dawno jadłam. Bardzo ładnie go podałaś.
Ania84 26.12.2013 21:26
super apetycznie wygląda :)
bietka 26.12.2013 20:57
wygląda smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat