Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 2 sztuki
seler 1 kawałek
por 1 kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 5 ziaren
sól 1 do smaku
majeranek 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
groszek konserwowy 1/2 puszki
pietruszka natka 1/2 pęczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
karp 7 filet bez ości
papryka marynowana 2 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie

Kroki postępowania

1
Filety karpia wkładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, majeranek i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję karpia w garnku z wodą około 1 litr.
Krok 1 - Karp w galarecie foto
2
W osobnym garnku gotuje marchewkę, seler i kawałek pora, dodaje ziele angielskie i liść laurowy, szczypta soli. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuszczam w gorącym wywarze jarzynowym, ale nie gotuję już.
Krok 2 - Karp w galarecie foto
3
Następnie przecedzam przez sitko żeby pozbyć się przypraw. Zostawiam do ostygnięcia. Na półmisku układam kawałki karpia ugotowane, dodaję groszek z puszki , kawałki marchewki, z papryki robię gwiazdki, dekoruję pietruszka. Jak wywar zacznie tężeć zalewam stopniowo karpia.
Krok 3 - Karp w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 27.12.2013 14:19
uwielbiam karpia w takim wydaniu ;)
teresa18 27.12.2013 10:35
Rewelacyjnie przyrzadzony
Alex_M 27.12.2013 10:31
pięknie wygląda :)
pierniczkowo 27.12.2013 10:30
bardzo apetyczna rybka :)
babajaga1969 27.12.2013 10:28
smacznie podany
gosia56 27.12.2013 10:01
super taki karp w galarecie
Pani Domu 27.12.2013 07:47
piękny karp
Mniam 26.12.2013 22:55
W galarecie to już bardzo dawno jadłam. Bardzo ładnie go podałaś.
Ania84 26.12.2013 21:26
super apetycznie wygląda :)
bietka 26.12.2013 20:57
wygląda smacznie :)
Anna133 26.12.2013 20:51
ja choć karpia nie lubię ,tez robiłam go w tym roku w galarecie dla gosci ,jego smakoszy :D
Grazyna0211 26.12.2013 19:38
apetyczna rybka
halina17 26.12.2013 19:05
Dobry karp , ładnie podany.
Rysia 26.12.2013 19:04
Ciekawy sposób,tylko galareta jest warzywna ,a nie o smaku ryby.
IZABELA29 26.12.2013 18:50
takiego karpia nie robiłam
KasiaK90 26.12.2013 17:34
PYSZNY KARPIK
Renataj 26.12.2013 17:19
Chętnie się skuszę na kawałeczek, bo u mnie był tylko karp smażony iw sosie.
patryska76 26.12.2013 16:59
Pyszny karpik ;-)
Marta1986 26.12.2013 16:57
pyszna ryba
adelajda 26.12.2013 16:35
Ogólnie karpia nie lubię ale Twój wygląda bardzo ładnie :)
Monia 26.12.2013 13:29
Ozdoba w postaci gwiazdek - bezcenna :D
EwelinkA_93 26.12.2013 13:18
prześlicznie wygląda :-)
Romanowka 26.12.2013 13:13
Pyszny i pięknie podany karp!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak