Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 2 kg
ziele angielskie 10 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt.
marchewka 3 szt.
Kucharek przyprawa do potraw
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
cebula 3 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie

Karpia sprawić, umyć, pokroić w dzwonka, a następnie każde dzwonko na połowę, wycinając grzbiet.
W międzyczasie ugotować wywar z 2,5 litra wody z dodatkiem głowy z karpia (bez oczu i skrzeli), płetwy ogonowej i grzbietu wyciętego z dzwonków, marchewki i przypraw.
Do gorącego wywaru włożyć ostrożnie rybę, garnek nakryć, zmniejszyć płomień do minimum i gotować 30 minut.
Ugotowaną rybę wyjąć ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć w salaterce.
Marchewki pokroić w plasterki i obłożyć kawałki ryby.

Wywar odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 150ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić w mikrofalówce lub odrobinie zagrzanego wywaru rybnego.
Rozpuszczoną żelatynę rozpuścić w pozostałej ilości wywary i pozostawić do lekkiego skrzepnięcia - można w tym celu wstawić do lodówki, ale trzeba pilnować, aby się nie zsiadła zupełnie.

Krzepnącą galaretą zalać rybę ułożoną w salaterce - wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krycha65 05.10.2016 09:42
Też tak robię karpia w galarecie, ale dodaję jeszcze pietruszkę korzenną do wywaru i nie daję żelatyny, jeżeli mam więcej głów z karpia. Ale pycha
Monika58 25.12.2012 19:32
pycha
Juleczka20 25.12.2012 19:05
pyszna rybka
angelika14 25.12.2012 18:21
uwielbiam karpia w galarecie
IwonaKa 25.12.2012 17:55
smaczny karpik,uwielbiam w galarecie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak