Karp w galarecie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    2 kg
  • ziele angielskie

    10 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4 szt.
  • marchewka

    3 szt.
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • pieprz ziarnisty

    1 łyżeczka
  • cebula

    3 szt.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karpia sprawić, umyć, pokroić w dzwonka, a następnie każde dzwonko na połowę, wycinając grzbiet.
W międzyczasie ugotować wywar z 2,5 litra wody z dodatkiem głowy z karpia (bez oczu i skrzeli), płetwy ogonowej i grzbietu wyciętego z dzwonków, marchewki i przypraw.
Do gorącego wywaru włożyć ostrożnie rybę, garnek nakryć, zmniejszyć płomień do minimum i gotować 30 minut.
Ugotowaną rybę wyjąć ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć w salaterce.
Marchewki pokroić w plasterki i obłożyć kawałki ryby.

Wywar odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 150ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić w mikrofalówce lub odrobinie zagrzanego wywaru rybnego.
Rozpuszczoną żelatynę rozpuścić w pozostałej ilości wywary i pozostawić do lekkiego skrzepnięcia - można w tym celu wstawić do lodówki, ale trzeba pilnować, aby się nie zsiadła zupełnie.

Krzepnącą galaretą zalać rybę ułożoną w salaterce - wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krycha65 05.10.2016 09:42
Też tak robię karpia w galarecie, ale dodaję jeszcze pietruszkę korzenną do wywaru i nie daję żelatyny, jeżeli mam więcej głów z karpia. Ale pycha
Monika58 25.12.2012 19:32
pycha
Juleczka20 25.12.2012 19:05
pyszna rybka
angelika14 25.12.2012 18:21
uwielbiam karpia w galarecie
IwonaKa 25.12.2012 17:55
smaczny karpik,uwielbiam w galarecie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat