Karp w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1-1,5 kg
  • marchewki

    2
  • pietruszka

    1
  • pora

    1/2
  • ziele angielskie

  • ocet winny

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę oskrobać. pora umyć. Karpia wypatroszyć, dokładnie oskrobać z łusek, umyć i osuszyć. Włożyć rybę do dużego garnka wraz z warzywami oraz przyprawami. Zalać taką ilością wody, żeby ryba była przykryta i gotować ok. 30 minut na małym ogniu. Następnie łyżką cedzakową wyłowić rybę i odstawić do ostygnięcia. Bulion dokłądnie przecedzić, zostawić marchewkę. Gdy ryba ostygnie, delikatnie usunąć wszelkie ości i podzielić ją na niewielkie kawałki. Do wywaru dodać ocet, doprawić do smaku solą i pieprzem, dolać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę. Na dużym półmisku ułożyć rybę, ozdobic np. marchewką i zalać tężejącą żelatyną, wstawić na kilka godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łukasz15 21.10.2013 12:13
Pyszna rybka
fotoviderek 23.09.2013 08:17
Świetna rybka :)
Wacław 06.07.2012 10:11
extra kolacja
MAR3STA 13.01.2012 12:35
ekstra karpik i cała reszta
kasiaw 12.01.2012 20:47
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat