Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 sztuka
włoszczyzna 1 pęczek
cytryna 1 sztuka
rodzynki 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
ziele angielskie 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
pieprz 3-4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie

Warzywa obierz, rybę opłucz. Warzywa włóż do garnka, dodaj łyżkę rodzynek. Całość zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie włóż do niego pokrojonego na porcje karpia i na powolnym ogniu gotuj 20 min. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Przecedź wywar i rozpuść w nim żelatynę. Odrobinę galarety wlej na ochłodzony półmisek i wystudź. Na galarecie ułóż starte na grubej tartce warzywa. Zalej galareta i wystudź. Na galarecie ułóż pokrojonego w dzwonki (plastry) karpia , posyp je resztą rodzynek. Udekoruj plastrami cytryny, Zalej pozostałą tężejącą galareta. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak