Karp w galarecie .*.

Karp w galarecie .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1,3 kg
  • marchew

    12 dag
  • pietruszka

    7 dag
  • por (biała część)

    3 dag
  • cebula

    10 dag
  • cukier

  • jaja na twardo

  • groszek zielony

    2 łyżki
  • pietruszka

    kilka gałązek
  • cytryna

    5 plasterków
  • żelatyna

  • liść laurowy

    2 liście
  • pieprz czarny ziarnisty

    10 ziaren
  • ziele angielskie całe

    6 ziaren
  • przyprawa do potraw

    2 łyżki
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp w galarecie .*. foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Karp w galarecie .*. foto
Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć łeb i grzbiety. Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć łeb i grzbiety, dodać szczyptę cukru i Przyprawę do potraw Kucharek. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 min.
Krok 3 - Karp w galarecie .*. foto
Wywar przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 min. Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku.
Krok 4 - Karp w galarecie .*. foto
Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, doprawić cukrem, solą i pieprzem i wystudzić.
Krok 5 - Karp w galarecie .*. foto
Rybę na półmisku przybrać pokrojoną marchewką z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką. Zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki. Podawać z chrzanem tartym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

17.12.2015 21:30
jaki ładny :)

Adamorek

16.10.2015 18:06
ale dużo składników niezła lista zakupów

jola1512

02.02.2014 20:23
uwielbiam ryby

agnieszka214

02.02.2014 08:23
slinka cieknie na taką rybkę

Edith85

05.01.2014 10:40
podane perfekcyjne

Pani Domu

21.12.2013 00:26
pięknie się prezentuje

wyattearp

20.12.2013 17:50
ale ten kucharek -myślę że można z niego zrezygnować

Sylwia26

20.12.2013 16:11
ślinka leci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat