Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w chrzanie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 2 kg
włoszczyzna 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
chrzan 1 korzeń
sól do smaku
cukier do smaku
masło 2 łyżki
mąka 3 łyżki
śmietana 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w chrzanie

Włoszczyznę obrać, umyć, ugotować w 3/4 litra osolonej wody z dodatkiem cukru, liści laurowych i całych ziaren pieprzu. Wywar przecedzić. Karpia sprawić, bardzo starannie umyć i w całości włożyć do wywaru, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Chrzan oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce. Z masła i mąki przygotować zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją zimnym wywarem, dodać chrzan i zagotować. Połączyć ze śmietaną i posiekanymi jajkami. Rybę przełożyć na ogrzany półmisek, polać ostudzonym sosem i udekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 06.10.2011 14:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak