Karp tradycyjnie smażony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karpia dzwonka

    8 dzwonków
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • margaryna do smażenia

    0,5 kostki
  • przyprawa do potraw

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rybę oczyścić: odciąć głowę, usunąć łuski i odciąć płetwy, oskrobać, dokładnie umyć wewnątrz i na wierzchu. Rybę pokroić na nieduże dzwonka, z czego każdy dzwonek na pół. Każdy dzwonek ryby posolić z obu stron.
2. Jajko rozbełtać za pomocą widelca, dodać mleko i 2 szczypty wegety.
3. Dzwonka karpia panierować w mące, jajku i bułce tartej.
4. Dzwonka smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
anka1988
Dzwonka karpia najlepiej dzień wcześniej przełożyć cebulą pokrojoną w piórka i pozostawić w chłodnym miejscu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat