Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp tradycyjnie smażony

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karpia dzwonka 8 dzwonków
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 szt
mleko 2 łyżki
sól do smaku
margaryna do smażenia 0,5 kostki
przyprawa do potraw 2 szczypty

Porada

Dzwonka karpia najlepiej dzień wcześniej przełożyć cebulą pokrojoną w piórka i pozostawić w chłodnym miejscu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp tradycyjnie smażony

1. Rybę oczyścić: odciąć głowę, usunąć łuski i odciąć płetwy, oskrobać, dokładnie umyć wewnątrz i na wierzchu. Rybę pokroić na nieduże dzwonka, z czego każdy dzwonek na pół. Każdy dzwonek ryby posolić z obu stron.
2. Jajko rozbełtać za pomocą widelca, dodać mleko i 2 szczypty wegety.
3. Dzwonka karpia panierować w mące, jajku i bułce tartej.
4. Dzwonka smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak