Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony z kapustą i grzybami
Kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna to ją płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, tak samo jak liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka (ok. 1 ½ godziny).
Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Grzyby i wywar z grzybów dodajemy do kapusty.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę dodajemy do kapusty. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy aż nadmiar płynów odparuje.
Przygotowanie karpia:
Rybę myjemy, oczyszczamy z łusek i osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki np. dzwonka, które oprószamy solą. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Kawałki ryby przekładamy pokrojoną cebulą i wstawiamy do lodówki na 1-2 doby. Po tym czasie wyjmujemy kawałki karpia z cebuli, posypujemy pieprzem i ewentualnie jakąś przyprawą do ryby i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Karpia podajemy z kapustą z grzybami.