Karp smażony z kapustą i grzybami

Karp smażony z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na karpia

  • karp dzwonka

    8 szt (1 karp patroszony)
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • cebula

    1 1/2 kg
  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

Składniki na kapustę z grzybami

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    4 szt
  • grzyby suszone

    30-40 g
  • liście laurowe

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    3 szt
  • owoc jałowca

    2-3 szt
  • olej

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie kapusty z grzybami:
Kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna to ją płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, tak samo jak liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka (ok. 1 ½ godziny).

Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Grzyby i wywar z grzybów dodajemy do kapusty.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę dodajemy do kapusty. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy aż nadmiar płynów odparuje.

Przygotowanie karpia:
Rybę myjemy, oczyszczamy z łusek i osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki np. dzwonka, które oprószamy solą. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Kawałki ryby przekładamy pokrojoną cebulą i wstawiamy do lodówki na 1-2 doby. Po tym czasie wyjmujemy kawałki karpia z cebuli, posypujemy pieprzem i ewentualnie jakąś przyprawą do ryby i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Karpia podajemy z kapustą z grzybami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

16.10.2015 18:02
idealny na Wigilie

MAR3STA

05.10.2015 22:27
znakomita rybka

jasiek

29.09.2015 16:49
przecudna rybka

ania2610

29.09.2015 15:05
pyszne danie - przypomniała mi się Wigilia!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat