Karp smażony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1,5 kg
  • mąka

    4 łyż.
  • olej

    1/3 szkl.
  • masło

    150 g
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cytryna

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp smażony foto
Karpia oczyszczam z łusek, patroszę i myję. Kroję rybę w dzwonka. Oprószam każdy kawałek solą i pieprzem. Każdy dzwonek ryby obtaczam dokładnie w mące. Na patelni rozgrzewam olej, układam kawałki ryby i smażę je na niewielkim ogniu.
Krok 2 - Karp smażony foto
Po kilku minutach smażenia dodaję po łyżeczce masła i dalej smażę karpia z obydwu stron do uzyskania pięknego złotego koloru.
Krok 3 - Karp smażony foto
Rybę skrapiam na talerzu sokiem z cytryny. Podaję z ziemniaczkami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat