Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Każdy z nas ma swój sposób smażenia karpia, zazwyczaj obtaczany w mące i smażony. Ja dzisiaj podaję smażonego karpia w mojej wersji. Karp bardzo smaczny, skórka krucha, chrupka aż chce się jeść.

Składniki:

Składniki:

karpia dzwonka 1.5 kilograma
sól 1 szczypta
cebule 2 sztuki
jajko 3 sztuki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 300 gramów
mąka 3 łyżki
olej do smażenia 0.5 litra

Porada

Bułkę tartą mieszamy z mąką pszenną.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony

Karpia sprawić, następnie pokroić w kawałki, posolić, włożyć do naczynia, ułożyć plasterki obranej cebuli i wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie rybę wyjąć, usunąć cebulę a kawałki ryby obtaczać w rozbełtanym jajku z odrobiną przyprawy do ryb, a następnie panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać z plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.07.2018 14:17
Dobra ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak