Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp po genewsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 1,2 kg
masło 4 łyżki
marchew 1 duża
cebula 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
por (biała część) 1 szt
pomidory koktajlowe (czerwone) 6 szt
wino białe wytrawne 1 litr
natka pietruszki 2 łyżki (posiekana)
szczypiorek posiekany 1 łyżka
trybula posiekana 1/2 łyżeczki
posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki
estragon 1/2 łyżeczki (posiekanego)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 12 szt
mąka 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Karp po genewsku

Oczyszczonego karpia ułożyłem w żaroodpornej formie posmarowanej masłem. Dookoła ułożyłem drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby nie wystygła.
Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem resztę masła wymieszanego z mąką, zagotowałem jeszcze raz, cały czas mieszałem. Polałem karpia sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.09.2016 17:37
na pewno inny i pyszny karp
Konczi 22.09.2016 16:00
pyszna kompozycja :)
kd045 22.09.2016 13:29
dla mnie bomba ;]
olkaaa 22.09.2016 12:41
chętnie spróbuję
Edith85 22.09.2016 11:54
Rewelacyjna rybka
Malinka 22.09.2016 10:55
Super smaczna ryba!
mirosława4 22.09.2016 10:46
smaczna i zdrowa rybka
bertpvd 21.09.2016 23:38
pyszna rybka
norweska20 21.09.2016 23:08
smakowite zestawienie
Łukasz15 21.09.2016 22:52
Rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak