Przepis i sposób przygotowania na: Karp pieczony w folii
Możecie też śmiało wzbogacić rybę różnorodnymi dodatkami. W przypadku typowego dania obiadowego doskonale sprawdzą się ziemniaczki. Do tego przygotowanie ryby nie zajmie Wam dużo czasu. Szybko, smakowicie i aromatycznie. Czego chcieć więcej? Karp z piekarnika w folii przesiąknie bogactwem smaków i zdecydowanie Was zachwyci.
Oczyszczone karpie wytrzeć do sucha. Wymieszać sok z cytryny, olej, skórkę startą z 1 cytryny (wyparzonej), przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do ryb) oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Karpie natrzeć marynatą (środek także) i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie karpie zawinąć w folię aluminiową (na kształt cukierka) i grillować na tradycyjnym grillu (około 20 minut). Podawać gorące.