Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp na niebiesko

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dag
ocet 10 % 1/2 szklanki
cebula biała 2 główki
Wywar: 2 l
woda 2 l
wino białe wytrawne 2 szklanki
karp 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Karp na niebiesko

Rybę sprawić (nie usuwać głowy ani płetw, tylko skrzela), umyć, ułozyc w głębokim naczyniu, zalać 1/2 szklanki octu i 1/3 szklanki wody- zostawić rybę w tej zalewie na ok godzinę. W tym czasie ugotować wywar: 2l wody wymieszać ze szklanką wytrawnego białego wina i 1/2 szklanki octu, dodać cebule w całości, plasterek cytryny w skórce, liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i 4 ziarna jałowca. Wszystko zagotować, posolić do smaku i dolać drugą szklankę wina. Rybę włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu ok 35 min. Następnie delikatnie ją wyjąć na półmisek, polać stopionym masłem. Rybę podawać z chrzanem i pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak