Karp maślany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z karpia

    2 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • sól i pieprz

    1 szczypta na i kawałek ryby
  • mąka

    5 łyżek
  • masło klarowane

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp maślany foto
Ryby myjemy i osuszamy.
Krok 2 - Karp maślany foto
Kroimy na kawałki lub w dzwonki.
Krok 3 - Karp maślany foto
Następnie mocno solimy lub przyprawiamy przyprawą do ryb i wkładamy do pojemnika. Dodajemy plasterki cebuli, liść laurowy, ziele angielskie .
Krok 4 - Karp maślany foto
Tak zamarynowanego karpia zamykamy w pojemniku i pozostawiamy najlepiej na noc.
Krok 5 - Karp maślany foto
Karpia obtaczamy w mące, rozgrzewamy masło na patelni i smażymy na małym ogniu pod lekkim przykryciem.
Krok 6 - Karp maślany foto
Karpia smażymy do zrumienienia przez kilka minut z obu stron.
Marta Ryżek-Kalkowska
Karpia zawsze oprószamy mąką i smażymy na maśle,bo ma wspaniały maślany smak i rumiany kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 24.10.2014 10:26
Bo ryby najlepiej smażyć tylko na maśle.
Grazyna0211 24.10.2014 10:26
też często smażę karpia i inne ryby na maśle mają wspaniały smak
Marta Ryżek-Kalkowska 23.10.2014 23:22
Dziękuję jest naprawdę smaczna.
asiczekz 23.10.2014 21:20
nie przepadam za tą rybką, ale Twoja wygląda bardzo apetycznie
Ania84 23.10.2014 21:15
super rybka
Katarzyna59 23.10.2014 20:13
musi być bardzo smaczny, też uwialbiam karpia
IlonaAlbertos 23.10.2014 19:30
Apetyczny, uwielbiam takiego karpia.
Marta Ryżek-Kalkowska 23.10.2014 18:12
DZIĘKUJĘ :)
kloruś 23.10.2014 18:10
bardzo apetyczne!
Róża1 23.10.2014 16:57
mój kochany karpik , palce lizać :-).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat