Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp faszerowany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1kg
cebule 2
olej
bułka czerstwa
mleko
rodzynki 5dag
chrzan tarty 5dag
żółtko jajek 2
sól
pieprz
wywar warzywny 2l
Żelatyna wieprzowa Prymat 1dag
pomidorki koktajlowe do dekoracji
jajko ugotowane na twardo do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: karp faszerowany

Sprawione ryby umyć,oddzielić mięso od skóry i ości.Cebule obrać,posiekać,zeszklić na oleju.Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć.Zemleć 1/2mięsa karpia z bułką i cebulą.Dodać pozostałe,rozdrobnione mięso,opłukane rodzynki,chrzan,żółtka,sól i pieprz.Masę wymieszać.Zawinąć w natłuszczoną olejem płócienną ściereczkę,obwiązać nicią i gotować w wywarze na wolnym ogniu ok.20min.Ugotowaną masę rybną wyjąć,obciążyć deseczką,ostudzić.300ml wywaru przecedzić,wymieszać z rozpuszczoną w 3łyżkach gorącej wody żelatyną,podgrzać,mieszając,doprawić solą i pieprzem.Przestudzić,przecedzić ponownie.Rybę pokroić w plastry,ułożyć na półmisku,udekorować pomidorkami i jajkami,zalać stygnącą galaretą.Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak