Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp duszony w folii aluminiowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karp 2 dzwonka
oliwa 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat
przyprawa do zup
cytryna 2 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp duszony w folii aluminiowej

Kroki postępowania

1
Dzwonka z karpia przeciąć na połowę - ułożyć każdą porcję na arkuszu alu-folii.
Rybę posypać solą ziołową i płatkami chili, skropić płynną przyprawą do zup i oliwą, obłożyć półplasterkami cytryny.
Krok 1 - Karp duszony w folii aluminiowej foto
2
Pakunki dokładnie owinąć - alu-folię zawinąć szczelnie.
Krok 2 - Karp duszony w folii aluminiowej foto
3
Pakunki ułożyć na rozgrzanej patelni teflonowej, nakryć pokrywką i dusić 10 minut, po czym odwrócić i dusić jeszcze 5 minut.
Krok 3 - Karp duszony w folii aluminiowej foto
4
Rybę pozostawić na kilka minut owiniętą w folii, aby pozostała soczysta.
Krok 4 - Karp duszony w folii aluminiowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.12.2012 00:27
Tak przygotowany kar jest bardzo aromatyczny - a dodatkowo przypieczona cytrynka daje świetny aromat :)
pajbek 26.12.2012 17:32
Super przepis :-)
Goya 26.12.2012 16:19
mniam
Marta1986 26.12.2012 16:13
uwielbiam karpia w każdej postaci:-)
Miki 26.12.2012 16:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak