Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karnawałowe róże Jagódki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
żółtko jajek 8 szt.
spirytus 1 łyżka
cukier puder wg uznania
sól szczypta
białko 1 szt.
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia według uznaia

Przepis i sposób przygotowania na: karnawałowe róże Jagódki

Do przesianej mąki dodać żółtka, wmieszaj śmietanę. Całość wymieszać szybko nożem. Dodać sól, proszek, spirytus. Wymieszać, zagnieść. Ciasto obić wałkiem, kilka razy składając. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 1/2 godziny. Rozwałkować i wykrawać po trzy krążki różnej wielkości. Naciąć na brzegach i skleić białkiem.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć porcjami róże z obu stron, osączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 17.05.2014 22:09
Pyszne, bardzo lubie takie róże :)
ppaulina 30.04.2014 19:44
piękne :))
Ela15 12.03.2014 11:35
bardzo lubię takie róże:)
marcia7 11.03.2014 21:22
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak