karnawałowe róże Jagódki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dag
  • żółtko jajek

    8 szt.
  • spirytus

    1 łyżka
  • cukier puder

    wg uznania
  • sól

    szczypta
  • białko

    1 szt.
  • śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • tłuszcz do smażenia

    według uznaia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać żółtka, wmieszaj śmietanę. Całość wymieszać szybko nożem. Dodać sól, proszek, spirytus. Wymieszać, zagnieść. Ciasto obić wałkiem, kilka razy składając. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 1/2 godziny. Rozwałkować i wykrawać po trzy krążki różnej wielkości. Naciąć na brzegach i skleić białkiem.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć porcjami róże z obu stron, osączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować dżemem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 17.05.2014 22:09
Pyszne, bardzo lubie takie róże :)
ppaulina 30.04.2014 19:44
piękne :))
Ela15 12.03.2014 11:35
bardzo lubię takie róże:)
marcia7 11.03.2014 21:22
fajna nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat