Karnawałowe róże

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    5 dag
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • śmietana 18 proc

    1/4 szklanki
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

    do oprószenia
  • cukier waniliowy

    16 g
  • ocet

    25 ml
  • białko do smarowania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy,dodać żółtka szczyptę soli,octu i tyle śmietany, wyrobić aby ciasto było takie jak na makaron,zostawić na 15 min,w chłodne miejsce aby" doszło"potem rozwałkować i wycinać 3 rodzaje kółeczek jedne większe drugie mniejsze trzecie jeszcze mniejsze. Każde kółeczko delikatnie ponacinać z brzegu tak aby w trakcie smażenia róże ładnie się rozłożyły.
Krążki składać po trzy zlepiając ich środek roztrzepanym białkiem, po środku mocno docisnąć aby się skleiły.

2. Rozgrzać w szerokim rondlu ,lub frytkownicy olej i partiami wkładać róże, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron,wyjąć osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku,po wystudzeniu posypać pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!
2milutka
Cieniutkie chrupiące karnawałowe róże,wymagają tylko cierpliwości wyrabiania ciasta na chrust...Są pyszne!Najprostszy przepis jaki znam z zeszytu babci.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 12.04.2017 08:45
Pięknie wyglądają!
ada.la 11.04.2017 20:58
wyszły super
slodkieniebo 11.04.2017 13:04
Moje ulubione ! :)
agaK. 11.04.2017 12:13
Super bo chrupiące i takie na raz, gratka dla dzieci i dla dorosłych.
Bożena Matuszczyk 11.04.2017 12:11
Śliczne i smaczne róże .;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat