Karnawałowe róże

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • żółtka

    5 sztuk
  • śmietana

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • spirytus

    1 łyżeczka
  • smalec

    3 kostki
  • cukier puder

    do smaku
  • marmolada

    do ozdoby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karnawałowe róże foto
Do przesianej mąki dodajemy żółtka,śmietanę,spirytus i szczyptę soli. Ciasto zzagniatamy i obijamy wałkiem ze wszystkich stron. Następnie cienko rozwałkujemy. Wycinamy krążki w 3 wielkościach. Krążki nacinamy
Krok 2 - Karnawałowe róże foto
Krążki sklejamy białkiem wg wielkości i dociskamy.
Krok 3 - Karnawałowe róże foto
Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy na bibułkę i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe róże posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy marmoladą różaną

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 11.03.2017 20:45
Pięknie wyglądają i na pewno smaczne.
Ela15 05.09.2015 08:30
bardzo lubie
Kejti 30.04.2014 21:36
Pięknie Ci wyszły :-)
Przepisy Joanny 27.02.2014 21:54
śliczne te róże i bardzo smaczne
Krystyna32 27.02.2014 16:57
bardzo lubię
Kuchenka 26.02.2014 20:51
superowe :)
halina17 26.02.2014 18:01
Pyszności na tłusty czwartek.
Rysia 26.02.2014 17:29
Smaczne.Też smażę,tylko daję wisienki.
gibli 26.02.2014 17:11
fajny pomysł)
adelajda 26.02.2014 16:30
wyśmienite róże :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat