Karnawałowe muffinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • olej

    0,5 szkl
  • mleko

    0,5 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • rodzynki

    3/4 szklanki
  • DODATKOWO:

  • kolorowa posypka

  • czekolada deserowa

    3/4 tabliczki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Rodzynki sparzyć i odsączyć z wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mleko i olej. Wsypać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem ciągle miksując. Wsypać rodzynki i zamieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i nakładać porcje ciasta do 3/4 wys. foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok 20-30 min. (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Dodać łyżkę masła i dobrze zamieszać.
Wystudzone ciasteczka polać polewą czekoladową i obsypać kolorową posypką.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 09.01.2014 09:49
wyglądają bardzo smakowicie!
Magula 08.01.2014 21:48
Pyszne babeczki
cukiereczek 08.01.2014 17:35
szybkie i idealne na karnawał
everay 08.01.2014 17:15
Świetnie wyglądają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat