Karmelowy torcik bezowy z granatem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BEZY

  • białko

    4 szt
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szkl
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

KREM KARMELOWY

  • czekolada karmelowa

    100 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda zimna

    2 łyżki
  • śmietana kremowa 30%

    1 1/2 szkl
  • granat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto
Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm, zachowując między nimi odstęp, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną.
Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Na końcu wlać sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z dużą, okrągłą tylką. W jednym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały. W trakcie ubijania bezy, piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.
Krok 2 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną.
Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość.
Krok 3 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto
Pozostałą, dobrze schłodzoną kremówkę (1 szklankę ) ubić na sztywno i wmieszać w przestudzoną mieszankę czekoladową.
Krok 4 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto
Tężący krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na pełny krążek bezowy. Rozłożyć połowę ziarenek z granatu i przykryć drugą bezą.
Krok 5 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto
W środek wsypać pozostałe owocowe ziarenka. Torcik bezowy podawać schłodzony. Smacznego :)
Mniam
Chrupiąca z wierzchu i piankowata w środku beza przełożona kremem z dodatkiem czekolady karmelowej. Krem jest delikatny z wyraźną nutą karmelu, a strzelający granat dodaje owocowego smaku i soczystości. Wciągająca słodycz, której trudno się oprzeć :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 10.04.2017 16:30
pięknie się prezentuje
bietka 09.04.2017 20:47
cudny torcik :)
KORAL 09.04.2017 17:19
Cudowny torcik :)
Grazyna0211 09.04.2017 12:43
cudny wypiek
Ania321 09.04.2017 11:52
pięknie się prezentuje :)
adelajda 09.04.2017 11:19
pyszności :)
Krystyna32 09.04.2017 11:19
bardzo apetyczny
mysza75 09.04.2017 11:02
jaki piękny torcik
ilka01 09.04.2017 09:10
super przepis :)
ben-ka 09.04.2017 08:35
Rewelacja ! uwielbiam bezę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat