Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowy torcik bezowy z granatem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BEZY

białko 4 szt
sól 1 szczypta
cukier 1 szkl
sok z cytryny 1 łyżeczka

KREM KARMELOWY

czekolada karmelowa 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 1 1/2 szkl
granat 1 szt

Porada

Chrupiąca z wierzchu i piankowata w środku beza przełożona kremem z dodatkiem czekolady karmelowej. Krem jest delikatny z wyraźną nutą karmelu, a strzelający granat dodaje owocowego smaku i soczystości. Wciągająca słodycz, której trudno się oprzeć :)

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowy torcik bezowy z granatem

Kroki postępowania

1
Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm, zachowując między nimi odstęp, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną.
Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Na końcu wlać sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z dużą, okrągłą tylką. W jednym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały. W trakcie ubijania bezy, piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.
Krok 1 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto
2
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną.
Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość.
Krok 2 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto
3
Pozostałą, dobrze schłodzoną kremówkę (1 szklankę ) ubić na sztywno i wmieszać w przestudzoną mieszankę czekoladową.
Krok 3 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto
4
Tężący krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na pełny krążek bezowy. Rozłożyć połowę ziarenek z granatu i przykryć drugą bezą.
Krok 4 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto
5
W środek wsypać pozostałe owocowe ziarenka. Torcik bezowy podawać schłodzony. Smacznego :)
Krok 5 - Karmelowy torcik bezowy z granatem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.04.2017 16:30
pięknie się prezentuje
bietka 09.04.2017 20:47
cudny torcik :)
KORAL 09.04.2017 17:19
Cudowny torcik :)
Grazyna0211 09.04.2017 12:43
cudny wypiek
Ania321 09.04.2017 11:52
pięknie się prezentuje :)
adelajda 09.04.2017 11:19
pyszności :)
Krystyna32 09.04.2017 11:19
bardzo apetyczny
mysza75 09.04.2017 11:02
jaki piękny torcik
ilka01 09.04.2017 09:10
super przepis :)
ben-ka 09.04.2017 08:35
Rewelacja ! uwielbiam bezę :)
Babeczka35 09.04.2017 07:58
Pyszny torcik.
norweska20 08.04.2017 23:57
pyszności :) perfekcyjny
Wiktoria29 08.04.2017 22:34
śliczny.......
MagdalenaIC 08.04.2017 21:53
Pysznie :)
Janina 08.04.2017 21:45
Świetny torcik;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak