Karmelowo-waniliowa gruszka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    łyżeczka
  • brązowego cukru

    2 łyżki
  • wody

    1/5 szklanki
  • cukru

    1/4 szklanki
  • rum

  • lody waniliowe

    2 gałki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do roztopionego na patelni masła wsypać brązowy cukier, dodać umytą, wydrążoną, pokrojoną w ćwiartki gruszkę, smażyć, dopóki gruszki nie będą błyszczeć. Następnie przygotować karmel: w wodzie rozpuścić cukier, dodać odrobinę rumu, zagotować, gotować ok. 10 minut dopóki karmel nie będzie złotobrązowy. Lody wyłożyć na talerzyk, polać karmelem, serwować z przygotowaną wcześniej gruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 28.03.2013 13:21
smaczne połączenie...
marchewka 21.10.2011 23:31
to musi być pyyyyszne!!
stokrotka 25.06.2011 10:48
świetne dla smakoszy gruszek
Edyta38 29.04.2011 12:29
extra
maciek7 18.03.2011 16:58
super
Grażyna13 06.01.2011 00:22
Super deser :)
MAR3STA 18.11.2010 14:56
pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat