Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane młode marchewki

4.0
(28)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew młoda 1 kg z natką
sól
masło klarowane 2 łyżki
miód płynny 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka

Porada

Delikatne , słodkie marchewki które znakomicie smakują na ciepło i na zimno gdy karmel już zastygnie i staje się lekko chrupiący.Tak przygotowane są niezwykle dekoracyjne , pięknie komponują się na talerzu z całym daniem głównym lub przystawką.

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane młode marchewki

Z marchewek odcinamy natkę zostawiając ok 5 cm. Delikatnie skrobiemy lub obieramy , myjemy. Marchewki gotujemy 15 min w lekko osolonej wodzie , odcedzamy , pozostawiamy do całkowitego wysuszenia.

Na patelni rozgrzewamy masło , smażymy marchewki aż wchłoną większość płynu. Dodajemy cukier oraz miód , smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając by każda marchewka była dokładnie pokryta karmelem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 02.06.2016 21:15
Dziękuję :) Takie marcheweczki są pyszne , ja także uwielbiam :)
marzut 02.06.2016 16:32
SMacznie wyglada
Ela427 02.06.2016 12:50
pyszne marchewki
Katrina.u 02.06.2016 12:43
jakie śliczne
RenataZ-et 02.06.2016 11:47
idealne marchewki do obiadu
Mniam 02.06.2016 10:40
Bardzo smaczne marcheweczki. Coś co lubię.
wwwiolka 02.06.2016 09:43
Bardzo fajny przepis.
2milutka 02.06.2016 09:43
Uwielbiam do obiadu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak