Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane jabłka na płatkach ryżowych.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki ryżowe 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
miód 1 łyżeczka
jabłko 1 duże soczyste
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane jabłka na płatkach ryżowych.

W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z miodem. Następnie wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy całość na małym ogniu około 3-4 minuty.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę (nie za małą, aby się nie rozpadły podczas karmelizacji).

Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć).

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). U mnie trwało, to około 4 minut, ale czas zależy od użytego jabłka.

Do miseczki przekładamy mleczne płatki ryżowe, na wierzch dajemy karmelizowane jabłka. Podajemy od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 28.08.2016 21:41
czasami robie sobie taki deser
mirosława4 24.08.2016 12:57
bardzo smaczny deser
Łukasz15 24.08.2016 12:44
Ciekawy przepis
Futka 24.08.2016 11:51
Przepyszny deserek :)
agnieszka214 24.08.2016 11:19
bardzo pyszne danie mniam
jagoda5913 24.08.2016 10:57
dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak